Ilgın Çavuşçugöl Su Ürünleri Kooperatifi Çavuşçugöl’ün suyunu vahşi sulamada kullanılmaması için eylem başlattı.
Çavuşçugöl su tahliye kanal başında toplanan Ilgın Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kara, Çavuşçugöl Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Selman Ekşi, Kooperatif üyeleri Hüseyin Turan, Kooperatif üyeleri ve vatandaşlar Kadınhanı Atlantı Ovasına su verilememesi için eylem yaptılar. Kadınhanı Atlantı Ovası’nda vahşi sulamayla gölün kurutulduğunu, gölün kapasitesinin 50milyon metreküp suya ulaştıktan sonra sulamada kullanılmasını istediklerini belirttiler.

https://youtu.be/3Z86e-HXy1U

20200407_152335
Çavuşçugöl Su Ürünleri Kooperatif Üyesi Hüseyin Turan yaptığı açıklamada “250 çeşit kuş çeşidi olan gölde su yaz sıcaklarında buharlaşıyor ve tabiata karışıyor, Atlantıda sulama yapmak isteyen çiftçiler arazilerin başına damlama sulama sistemi ya da yağmurla sistemi kurmaları gerekir. 1969 yılında gölün sulamada kullanılması için uygulamaya girmiş ama maalesef şimdi dağlarda barajlar yapılınca göle o yıllardaki gibi su gelmiyor. Şu an göle gelen su, gölün kuramaması ve çölleşmemesi için büyük bir önem arz ediyor. Bir önlem almamız gerekiyor suyun bu derece vahşi olarak heba edilememesi için. Kapaklar açıldığı an tarlarda canlı balıklar akıyor, tarlarda canlı balık toplanıyor, gölün çıkış kapaklarında bir önlem alınması gerekir burada havyarlı balıklar akıp gidiyor, yakın zamanda Etopyada cip takılan ve yuvası Etopyada olan leylekler bile yaz geldi mi Ilgın Çavuşcugöl’üne geliyor. Burası bir doğa harikası Ilgınlı olarak gölümüze sahip çıkalım.’’
Çavuşçugöl Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Selman Ekşi “Bu göl 185 milyon metre küp su havzasına sahip bir doğal su depolama alanı. Burada her sene 22 milyon metre küp su bırakacağız diyerek suyu açıyorlar. 7-8 milyon metre küp su kalıyor. Geçen yıl bu gölde bir taraftan diğer tarafa yürüyerek geçilecek bir haldeydi. Şu anda göl içi balçık ve dağlardan gelen millerle dolu. Biz bu yıl bu suyu vermiyoruz DSİ Konya 4. Bölge ye gereken yazılı dilekçelerimizi verdik biz bu yıl bu gölden suyu vermiyoruz gölün tabiatını korumak için çalışıyoruz” dedi.

Ahmet Kara-ılgın zıraat odası başkanı

Ilgın Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kara “Biz komşu ilçemiz olan Kadınhanı’na su vermeme taraftarı değiliz, fakat vahşi sulamaya karşıyız. Her yerde vahşi sulamaya karşı olduğumuzu söylüyoruz. Ilgın Şeker Fabrikası kampanya açılışına gelen Tarım Bakanımıza gerekli sunumu yaptık. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yapılmasını söyledi. DSİ 4. Bölge Müdürlüğüne yapılmasını söyledi ama bize sadece bilgi notu geldi. Başka da hiçbir şey yapılmadı. Bugünde buraya suyun açılması için geldiler. Bu şekilde sulama yapılırsa gölde hiç su kalmayacak. Çavuşçugöl’ünün seviyesin 40 milyon metre küp kalmasını istiyoruz. Buradaki doğal yaşamın sürdürülebilmesi için bu suyun burada kalmasını istiyoruz” dedi.

Selman Ekşi-su ürünleri kop.bşk

20200407_152240 Hüseyin Turan-Su ürünleri koparatif üyesi Mehmet Balcı-su ürünleri kop üyesi

Benzer Gönderiler