ILGIN ŞEKER 1 MİLYON 350 BİN TON PANCAR ALACAK
Ilgın Şeker Fabrikası’nın 2016-2017 yılı 35. pancar alım kampanyası başladı.
- Kampanya döneminde 1 Milyon ton pancar işlemeyi hedeflediklerine dikkat çeken Ilgın Şeker Fabrikası Müdür Vekili Mehmet Zararsız, konuşmasında ‘Fabrikamız bu yıl çiftçilerimize 213 bin 650 dekar alanda pancar ektirmiş olup, fireli olarak 1 milyon 350 bin ton pancar tesellüm edecektir. Çeltik bölgemizin 200 bin ton fireli pancarı ise Afyon Şeker Fabrikasına gönderilecektir kampanya döneminde yaklaşık1 milyon ton pancar işlemeyi, işlenen pancar karşılığında 140 bin ton kristal şeker, 40 bin ton melas ve 300 bin ton yaş küspe üretmeyi hedefliyoruz’ dedi.
1982 yılından beri üretim yapan Ilgın Şeker Farikasının ilçe ve ülke ekonomisine sosyal ve istihdam yönünden büyük katkılar sağladığını hatırlatan Müdür Vekili Zararsız ‘Katkımız uzun yıllar sürecektir, Ilgın Şeker Fabrikası Türk Şeker’in en çok pancar üreten ve işleyen fabrikalarından biridir. Fabrikamız aynı zamanda Türk Şeker’in şekeri en ucuza mal eden fabrikalarından biri olup bu haliyle özel sektörle rekabet edebilecek güçtedir fabrika olarak en önemli sıkıntımız ise personel eksikliğidir, maalesef personel eksikliğimiz her yıl katlanarak artmaktadır’ sözlerinin ardından kampanya döneminin çalışanlar için kazasız geçmesini, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diledi.
Ilgın Şeker Fabrikası’nın 2016-2017 pancar alım kampanyası açılışında söz alan Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve Şeker-İş Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, konuşmasının başında 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminde yaşananlara dikkat çekti
Ülkemiz dimdik ayaktadır
Yazır, konuşmasında ‘15 Temmuz darbe girişimini yapanlar bu ülkenin geleceğine, istikbaline el koymak isteyenlere başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere başbakanımız, siyasi partilerimizin başkanları, sivil toplum kuruluşları ve daha da önemlisi aziz milletimiz bu duruma el koymuştur. Bizim vergilerimizden maaş alanlar FETÖ terör örgütünden emir aldılar. İşte bu yaşanan hadiselerin belki üzerinde birçok konuşmalar yapıldı halada devam etmektedir. Ülkemiz dimdik ayaktadır. Cuma günü akşamı darbe girişimi oluyor, Pazartesi günü İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası açılıyor. Türkiye yoluna devam ediyor. İşte Avrupa Birliği içerisinde yaşanan hadiselere baktığımızda Fransa da iki tane basit olay oldu Nerdeyse 1 yıldır OHAL uygulaması yapılıyor. Kimsede ağzına almıyor. Onun için biz ülkemizde gerçekten daha çok çalışarak daha çok üreterek daha birbirimize kenetlenerek hep birlikte bu ülkeyi daha da ileriye götürmek mecburiyetindeyiz.
Pancar bizim için bir kültürdür
Diğer taraftan tabi Türkiye PKK, PYD, FETÖ, YPG gibi terör örgütleriyle uğraşırken bize destek olmayan şirketler ve işbirlikçileri yeni bir düzenleme yaptırarak içinde bulunduğumuz Pancar üretimini engelleyecek 4634 sayılı Şeker Kanununun 3.maddesinde değişiklik yaparak nişasta bazlı şekerlerin önünü açmak istemektedirler. Şimdi burada birkaç şey söylemek istiyorum, peki buna niye ihtiyaç duyuluyor. Yani bu konu önemli olduğu için ben buraya temas etmek istiyorum ortada mevcut Şeker Kanununda yüzde 10 artı kurum ve bakanlar kurulu kararıyla yüzde 50 ye kadar artırılabilme hükmü varken kanunda şimdi bunlar diyor ki serbest bırakalım. Eğer bu tasarı bir şekilde geçerse Ilgın Şeker Fabrikası ortadan kalkmış olacaktır. Bu yasal düzenleme ile pancar tohumunun ve pancar üretmekte olan 33 tane fabrikanın cebine kibrit suyu dökmek gibi bir şeydir. Avrupa birliğinde glikoz serbest diyorlar, serbest ama izobilites serbest değil orda da kotalı üretim var. Avrupa Birliği içerisinde bu oran 5.1’dir. Bazı Avrupa Birliği üyesi Fransa da 0’dır. Fransızlar sunu söylüyor “Pancar bizim için bir kültürdür, biz asla doğal Pancar tarımından vazgeçmeyeceğiz”.Peki pancar tarımı Fransızlar için kültür de bizim için kültür değil mi? Bizde bin asra yakın pancar tarımına devam ediyoruz. Bizim içinde pancar üretimi ve tarımı kültür olmalı. Diğer taraftan 10-12 yıl önce Türkiye’nin nüfusu 65 milyonken biz 22 milyon ton pancar üretiyorduk Şimdi 78-79 milyon olmuşuz Toplam ürettiğimiz pancar 15 milyon ton seviyesine düştü. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa beyde burada yapmış olduğu hukuki ve siyasi mücadelelerden dolayı huzurlarınızda kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Bu önemli konu oldu bittiye getirilmek istenmektedir. Yani ulus ötesi şirketler Türkiye başındaki bu terör hadisesiyle uğraşırken biz torbadan aldığımızı aradan çıkaralım payı büyültelim hesabındalar. Bu böyle asla olmamalı Şeker-İş Sendikası ve PANKO Birlik olarak yaşanan sıkıntıları siyasi kanada doğru bir şekilde yansıtmamız gerekiyor’ dedi.
Ilgın Şeker Fabrikası olarak en kaliteli şekeri üretmek için çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Yazır, ‘Ancak bunları yapmak için yeni teknolojik gelişmelere ihtiyacımız olduğunu bilmenizi isterim. 2016-2017 kampanyamızın üreticilerimize bol ve bereketli bir ürün almalarını temenni ediyorum. Çalışanlarımızın kazasız belasız kampanyamızı kazanmasını temenni ediyorum’ sözleri ile konuşmasına son verdi.
Daha sonra konuşma yapmak için kürsüye davet edilen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök. 2016-2017 Pancar Alım Kampanyasının hayırlı olmasını dileyerek şeker sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdi Gök konuşmasında ‘Bu güne kadar şeker fabrikalarında çalışmış hakkın rahmetine kavuşmuş iş kazası nedeniyle hayatını kaybetmiş arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum. Allah bu fabrikanın temelini atanlardan razı olsun. Şeker fabrikalarının üzerinde bir oyun oynandığı ortada. Ben kısaca bu dönen oyunların teknik sorundan bahsetmek istiyorum. Eğer şeker fabrikalarının özelleştirilme sürecini iyi analiz ettiğimiz zaman Türkiye de pancardan şeker elde edilmesinin sonlanmasını isteyen emperyalist bir Avrupa Birliğinin olduğunu görüyoruz. Şeker sanayisinde denetleyici ve düzenleyici bir kurulun kapanması demek Türkiye şeker fabrikalarını yar edilmesi anlamına geliyor. Eğer o günleri hatırlarsanız 2006-2007 kampanyasına Türkiye de sadece şekerle denetim olmadığı için 850 bin ton civarında stoklarla girdik Türkiye’de oynanan oyunlar pancar ve şeker sektöründe de oynanmak istiyor. Sene 2016 ürettiğimiz şeker miktarı 2 bin tonlarda. Dünyada şeker sektörü %2 büyürken 2000’li yıllardan bugüne bahsediyorum. Türkiye’de şeker sektörü %2’ler civarında düşmeye devam etmiş bunun yerine yapay tatlandırıcılar artmıştır. Nişasta bazlı şekerler artmıştır şeker işçisi olarak doğal olan pancar şekeri diyoruz doğal olmayan tatlandırıcılar nişasta bazlı şekerlerdir. Buna Türk insanının son vermesi gerekiyor boynumuzu eğersek eğer bu işte halk olarak çok şey kaybederiz’ ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin en büyük tarımsal kaynaklarından olan pancarın Ilgın ve bölgesinde oldukça yoğun bir şekilde üretildiğine dikkat çeken Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, konuşmasında ‘Bu gün burada yaklaşık 6 aylık bir emeğin alın terinin kazanca dönüşeceği günlere başlıyoruz. Yaklaşık 35 yıldır kırsal alanda çiftçimizi ve köylümüzü kendi toprağına bağlayan, kırsal alanda refah seviyesini yükselten ve başka bölgelere göçü önleyen, milli ekonomiye önemli katkılar sağlayan fabrikamızın bu süreci kazasız belasız ve en karlı şekilde geçirmesini temenni ediyorum’ sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Ilgın Müftü Vekili Abdurrahim Kocagül’ün duasının ardından kurban kesilerek fabrikanın açılışı yapıldı. İlk pancar getiren 10 kişiye protokol tarafından çeşitli hediyeler verildi.
- sezon açılışına, Ilgın Kaymakamı Yücel Gemici, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Hüsnü Duran, Belediye Başkanı Mehmet Karahan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, AK Parti Ilgın İlçe Teşkilatı Başkanı Ali Erten, CHP Ilgın İlçe Teşkilatı Başkanı Tahir Dilek, Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı ve Şeker-İş Ilgın Şube BaşkanıYusuf Yazır, Ilgın Şeker Fabrikası Müdür Vekili Mehmet Zararsız, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, fabrika işçileri ve pancar üreticileri katıldı.